Cum se face placajul? Ce este placajul?
Placajul este o placă artificială tipică. Se numește placaj în străinătate, numit și placă multistrat. Are o structură tipică stratificată cu numere impare. Fiecare strat este suprapus perpendicular unul pe celălalt.
Această metodă unică de procesare creează structuri care echilibrează rezistența, stabilitatea și economia. Placajul nu se micșorează și nu se extinde în mod constant, deformându-se ca lemnul masiv. Placajul este în general de la 3 la 17 straturi. În general, cu cât sunt mai multe straturi din același material, cu atât placajul este mai bun.
Calitatea placajului depinde de material. Unele sunt plută, cum ar fi pinul, plopul, etc. Prețul lemnului de esență tare este mai mare decât cel al plutei. Există, de asemenea, diferențe pozitive și negative între placaj, iar fața este în general măsurată în funcție de planeitate și netezime. Există, de asemenea, o vedere laterală a faptului dacă straturile sunt simetrice, plate și dacă există găuri.
Placajul este o placă pe care pasionații de prelucrare a lemnului le place foarte mult, în special plăcile importate de calitate superioară, care sunt numite plăci marine în industrie. De fapt, în ultimii ani, procesul de producție a placajului autohton a fost mult îmbunătățit, iar placajul prelucrat nu este mai rău decât placajul importat, indiferent dacă este vorba de protecția mediului sau de calitate. aspect. Conținutul de formaldehidă al lipiciului utilizat a atins și a depășit standardul european
Cum se face placaj?
Fabricarea placajului Tehnologia de prelucrare a placajului:
Tehnologia de prelucrare a placajului:
În procesul de producție, tăierea buștenilor, decojirea, uscarea, manipularea, presarea la cald, tăierea marginilor, șlefuirea afectează risipa. Risipirea este rămășițe de procesare (materialitate) și micșorare (imaterialitate). Risipirea lemnului este legată de material, specificația buștenului, capacitatea echipamentului, tehnologie și specificațiile de producție.
1) Decojirea buștenilor:
Decojitorul de bușteni:
De obicei, lungimea buștenului de import este mai mare de 6 metri. Tăiere conform tehnologiei necesare lungime și calitate. Lungimea de tăiere ar trebui să fie lungimea produsului adăugați resturile. De exemplu, produsul este de 1220 mm * 2440 mm, lungimea de tăiere este de obicei de 2600 mm sau 1300 mm. lungimea buștenilor, cambra și demeritul afectează direct producția de placaj. Rămășițele sunt bucăți mici de lemn, trunchiuri, rumeguș, tec. Rata pierderii de tăiere a buștenilor este de 3%-10%.
2) Peeling furnir:
Peelingul este cel mai popular proces de producere a placajului. Grosimea furnirului din spate este de aproximativ 0.6 mm, furnirul miezului și grosimea furnirului central este de aproximativ 1.8 mm.
3) uscare:
Furnirul este umed. ar trebui să fie uscat conform cerințelor tehnologiei. După uscare, se va micșora. Dimensiunea va deveni mai mică. Lungimea, lățimea și grosimea furnirului se vor micșora. Risipirea prin contracție este legată de materialul lemnos, conținutul de umiditate, grosimea furnirului. Risipirea prin contracție este de 4%-10%.
1. Uscarea tubului de oțel (cel mai economic uscător, dar capacitatea este mai mică)
2. Uscător de presă cu plată fierbinte solid (Dacă placa dvs. nu este plată, puteți alege uscătorul de presă solid cu plată fierbinte.)
3.Uscător continuu cu role Furnir (Dacă capacitatea dumneavoastră este mai mare de 50 cbm pe zi, puteți alege uscător cu role.)
4) Manipularea furnirului:
Manipularea include tăierea, punerea împreună a furnirului și repararea. Tăiați furnirul zonal în furnir de specificație sau dimensiunea adecvată care poate fi asamblată. Fațeta zonală îngustă poate fi adunată într-un singur furnir. Furnirul cu demerit poate fi reparat pentru a fi calificat. Risipirea din această parte este legată de materialul de bușteni, calitatea furnirului decojit, calitatea uscată și abilitățile de operare a lucrătorilor. Rata de risipă este de 4%-16%. Rata de risipă a placajului de prelucrare a furnirului de import este de 2%-11%.
Linie de asamblare furnir sau asamblare manuală
5) Presă la rece:
Presa la rece mașina de bază pentru instalația de placaj. Această mașină se mai numește și pre-presare. Furnirul, după lipire și asamblare, mai întâi va fi format în panoul gol prin presarea la rece. Apoi va fi transferat cu stivuitorul la presa la cald.
6) Presă fierbinte:
Furnirul trebuie lipit și stivuit, apoi lipiți împreună la temperatura și presiunea stabilite prin presare la cald. Pe măsură ce temperatura furnirului și umezeala se modifică, furnirul se va micșora. Risipirea prin contracție este legată de temperatură, presiune, timpul de presare la cald, materialul lemnos, conținutul de umiditate, raportul de pierdere este de 3%-8%
7) Tăierea marginilor:
Tăierea marginii flancului de placaj de la presa la cald la placa de placaj calificată. Rămâne legate de resturile de proces și dimensiunea produsului. Producția este mai mare, risipa este mai mică. Rata de risipă este de 6%-9%
8) Slefuire
Slefuirea suprafetei placajului pentru a o face bine. Risipirea este pulbere. Calitatea furnirului este bună, șlefuirea este mai mică. Rata de risipă este de 2%-6%
9) Depozitare:
Placajul este ambalat în palet sau în vrac
(10) Laminarea cu furnir, hârtie melaminată, hârtie cu membrană etc.
Produse din placaj finite